Eksperter og politikere på nordisk event om kvindesundhed i København

29 August 2024

Seminaret afsluttedes med en paneldiskussion med nogle af Øresundsregionens mest indflydelsesrige sundhedsplejepolitikere (fra v.): Preben Friis-Hauge, Carina Ohlsson, Maria Berglund, og Lars Gaardhøj. Foto: Tomas Enqvist, Progress Media Lab

“Driving Innovation and Empowerment to Improve Women’s Health” – det var overskriften, da Hologic arrangerede deres seminar i samarbejde med Medicon Valley Alliance, MVA, i København den 18. april.

På scenen var nogle af Nordens mest fremtrædende eksperter og førende sundhedspolitikere fra Øresundsregionen.

– Almen screening for brystkræft har reddet adskillige liv, men hovedsageligt er teknikken den samme i dag som ved introduktionen for 30 år siden.

Sådan siger Sophia Zackrisson, professor i radiologi ved Lunds universitet og overlæge ved Skånes universitetshospital i Malmø, som er blevet internationalt kendt for sin forskning om blandt andet 3D-mammografi.

– Vores studier tyder på, at 3D-mammografi finder mere end 30 procent flere tilfælde af brystkræft end almindelig mammografi.1 Det er på tide at omfavne den nye teknik og modernisere screeningen.

Aulaen i Ørestad uden for København var næsten fyldt, da moderator Keld Broksø bød velkommen til en halv dag over temaet kvindesundhed.

– Dette seminar kan ses som en opfølgning på Hologics møde, der blev afholdt i Stockholm i 2023, “Gender Equality in Health?”, siger Keld Broksø.

Hologics Marie Emilsson præsenterede data fra den tredje udgave af Hologic Global Women’s Health Index. Hun kunne konstatere, at nordiske kvinder ganske vist har det godt, når man sammenligner de internationale undersøgelser, men at udviklingen faktisk går i den forkerte retning, og at resultaterne ikke er forbedret, siden undersøgelsen startede for tre år siden.

Under overskriften “Advancing Women’s Health: Embracing sex-specific Medicine through Policy Changes” kunne Nora Mork Østbø, Norges sundhedsministerium, fortælle, at majoriteten af kliniske undersøgelser slet ikke har taget hensyn til forskellen mellem kvinder og mænd. Manglen på kønsspecifikke sundhedsdata, mener hun, vanskeliggør mulighederne for at tilbyde den rette behandling. Løsningen er mere og bedre forskning rettet mod kvinder, politiske initiativer og samarbejder på tværs af sektorer.

Lærke Priskorn, reproduktionsepidemiolog på Rigshospitalet i København, fortalte blandt andet om forskningsprojektet RUBIC (The ReproUnion Biobank and Infertility Cohort), som har til formål at finde svaret på, hvorfor infertiliteten stiger globalt. Hun påpegede også, at det stort set altid er kvinderne, der bærer byrden med belastende behandlinger mod infertilitet, selv i de mange tilfælde, hvor problemet ligger hos manden.

Kia Lampi, Helsingforsbaseret læge med speciale i gynækologi og obstetrik, talte om, hvor meget unødig lidelse, klimakteriet forårsager. Ved hjælp af digital teknik, mente hun, kan forbedret diagnostik og individuelt tilpasset behandling medføre store fordele for samfundet via mindsket sygefravær og øget produktivitet blandt kvinder.

Sophia Zackrisson, professor i radiologi og overlæge ved Skånes universitetshospital i Malmø, konstaterede, at indførelsen af almen og regelmæssig screening for brystkræft i midten af 1980’erne mindskede dødeligheden med 20 procent. Mammografi er en vældigt god metode, men den er stort set ikke blevet videreudviklet i 30 år, og der er forbedringspotentiale, mener hun. Ikke mindst for kvinder med såkaldt tætte bryster, som har vanskeliggjort detektionen af eventuelle tumorer.

– Men med 3D-mammografi, en teknik der er tilgængelig, kan vi opdage over 30 procent flere tumorer end med 2D, siger hun.[1] Jeg har forsket i mere end 20 år på dette område, og jeg mener, at det er på tide at implementere den nye teknik.

Endvidere er hun fortaler for øget anvendelse af AI, som vil blive nødvendig, når et begrænset antal brystradiologer skal analysere stadigt større datamængder.

Seminaret afsluttedes med en paneldiskussion, hvor nogle af Øresundsregionens vigtigste sygelejepolitikere deltog:

  • Lars Gaardhøj, bestyrelsesformand for Region Hovedstaden
  • Maria Berglund, bestyrelsesformand for Skånes universitetshospital
  • Carina Ohlsson, medlem af Europa-Parlamentets udvalg for kvinders rettigheder.
  • Preben Friis-Hauge, medlem af Folketingets Sundhedsudvalg

Paneldeltagerne var enige om, at kvinders sundhed skal flyttes højere op på dagsordenen. En forhindring for dette er, at mænds sundheds tages mere alvorligt, samt at visse kvinderelaterede sundhedsproblemer stadig er tabubelagte at tale om.

Se sammendraget af Nordic Women's Health Event den 18. april i København.
questions.call